De Nominaties

De genomineerde voor de Corsief Awards 2016 zijn:

 

 • Buurtschap Veldstraat & Buurtschap KLein-Zundertse Heikant
  De wind en omstandigheden speelde hen parten. Omdat niemand het ooit zelf wil meemaken en het voor de ene buurt niet erger is dan voor de andere is er een gezamenlijke nominatie voor deze twee buurtschappen. 
 • Sjoerd Jacobs  – Buurtschap Schijf
  Sjoerd was enthousiast aan het siertikken, maar pakte het topje van zijn vinger mee. Hij viel er gewoon flauw van.
 • Tim Bastiaansen – Buurtschap Helpt Elkander
  Tim ging op zondagochtend als duwer onder de wagen ‘Menskracht 12’. Op het moment dat de wagen in beweging kwam, zowel vooruit als de beweging van golven, wolken en geluidsmachines,  klonk er hard geschreeuw wat door merg en been ging. Tim bleek klem te zitten onder de donderbak. Hierbij heeft hij zijn rug gekneusd en flink geschaafd en kon hij tot zijn grote teleurstelling niet mee als duwer.

 • Frans Konings – Buurtschap ‘t Kapelleke
  Frans heeft met name overdag ontzettend vaak geholpen. Ondanks dat hij allang met pensioen mag en qua leeftijd beter past op het bloemenveld, was hij een gouden kracht. Lassen, sjouwen, vormen, plakken, steigerbouwen; alles wat gedaan moest worden, dat deed hij. Zelfs meedenken en oplossingen bedenken voor het bewegingsverhaal.
 • Frank Bastiaansen – Buurtschap Tiggelaar
  Frank  (alias Djek) is niet weg te denken uit de tent van Tiggelaar. Alle kapotte zaken worden op de werkbank gelegd en door de kabouters gemaakt. Uiteraard bestaan kabouters niet en blijkt dit d’n Djek geweest te zijn. Deze buffel kan echt alles en is er (bijna) altijd.
 • Casper Vriends – Buurtschap Helpt Elkander
  Een keiharde werker, zij het soms wat onhandig…. Casper is er altijd, doet van alles (soms moet ie wel even een beetje gemotiveerd worden), helpt iedereen en is ook heel goed in het leeg helpen maken van de bierkoelkast. Speciaal voor al zijn verdiensten (de goeie en de wat minder goeie) kreeg hij aan het einde van het bouwseizoen de speciaal voor hem in het leven geroepen Koekwaus Award. En zonder te weten dat hij hem zelf zou krijgen had hij nog geholpen met het maken van de award ook!

 • Yohanam Arulandu  – Buurtschap Rijsbergen
  Om je als bloemenvrouw staande te houden in de wereld van de bloemenmannen moet je lef hebben en van goede huize komen. Maar als je dan tijdens de bloemencommissievergadering als eerste aan het bier zit, heb je je eerste strepen al verdiend. Binnen de bloemenmannen app had ze iedereen snel stil met foto’s waarop ze haar hobby beoefend. En tijdens corso kwamen bij Den Bels haar ware roots naar boven toen ze hevig headbangend door haar buurtgenoten werd gespot.
 • Wout van Kalmthout – Buurtschap Veldstraat
  Hij is nu nog in de leer, maar hij krijgt de tractor al niet meer onder zijn kont vandaan en (vooral) in de weekenden wordt hij, buiten aankomend bloemenman, ook een wilde bloemenman.
 • Egbert Herijgers – Buurtschap Laarheide
  Egbert Herijgers is bloemenman van Laarheide en verdient zeker de titel van Wildste Bloemenman. Hij is niet alleen heel goed in dahlia’s kweken en onderhouden; ondanks zijn leeftijd doet ie met de jonkies van de buurt nog gerust de deur dicht bij het Corsocafé en staat hij bovendien ook bekend als de playboy onder de bloemenmannen. Maar Egbert is ook de perfecte ambassadeur van het corso en Laarheide, zoals je kunt zien in het interview met het blad Landleven. Ook voor een deelname aan de Corsong draait hij zijn hand niet om en dat resulteerde voor de Lorhaai in een tweede plaats.
 • John van Ginneken – Buurtschap Poteind
  Hij is al een jaar of tien bloemenman bij Poteind.  Wij vinden hem zo wild, omdat hoe oud hij ook is dat hij nog steeds mee over kan met de jeugd. Met name met feesten zal hij zich niet inhouden. Je kunt hem wat dat betreft een ouwe puber noemen. Wat ons betreft de wildste bloemenman die er rondloopt.
 • Jack Schepers – Buurtschap Tiggelaar
  Al 26 jaar handelt hij in dahlia’s, Jack Schepers ís de bloemenhandel. Sinds Jack zich met de bloemen is gaan bemoeien is er een nieuw corsoberoep ontstaan. Als een makelaar van bloemen, is hij de spil in het speelveld van vraag en aanbod. Wie heeft wat staan op welk veld, en welk ontwerp heeft welke bloemen nodig en hoeveel. Jack weet het precies. Tijdens het corsoweekend vallen alle puzzelstukjes ineen en gaat hij naast het doel van Tiggelaar óók voor de beste bloemenmix van andere buurten. Hiervoor wordt er wild heen en weer gereden met de bloemenbus, die onder het wilde gedrag nogal eens heeft te leiden. Zo heeft hij met de bus al een keer in de greppel bij Laarheide gelegen en heeft hij een keer één van zijn assistenten onderweg verloren.  Kortom, het gaat er nogal wild aan toe in het team van Jack.

 • Buurtschap Veldstraat
  Toen de stekers van Buurtschap Veldstraat hoorde dat ‘t Kapelleke wel wat hulp konden gebruiken hebben ze ‘t Kapelleke geholpen met het steken van de kisten bloemen.
 • Buurtschap Laer-Akkermolen (Tamara Tax,  Dephne Hereijgers, Leontien van Aert,  Simon Adriaansen,  Eline Martens,  Mark Everaerts,  Cecile Monden,  Nicole Vriends,  Mellanie Jacobs,  Roxanne van Tichelt,  Ellen Broos,  Lonneke Bom,  Lisa de Jong,  Fleur Bastiaansen)
  Tijdens het tikweekend werd al snel duidelijk dat buurtschap Molenstraat de grootste problemen had om ‘Fanfare’ op tijd in de bloemen te zetten. Een clubje bouwers van buurtschap Laer-akkermolen zijn daarom gaan helpen bij molenstraat. Deze avond hebben zij alle dingen afgewerkt waar Molenstraat zelf niet aan toe kwam. Mede voor de laatste flesjes AH pilsner.
 • Kees de Bakker
  Zoals ieder jaar is het weer een (te) grote uitdaging om de wagen van Schijf tijdig in Zundert te krijgen. Op de Rucphenseweg ter hoogte van de Snep dreigde zich een drama zich te voltrekken. De dieplader begaf het aan één kant waardoor de wagen Valse Hoop zo scheef klapte dat hij dreigde neer te storten in een wei. Een aantal wagenbegeleiders kreeg de schrik van hun leven en renden weg om te voorkomen dat ze eronder terecht zouden komen… De chauffeur handelde subliem en liet de druk aan de andere kant varen waardoor de wagen terug in balans kwam. Geen levensbedreigende situatie meer, maar de wagen kon zo niet naar Zundert.  Techneut Kees de Bakker die net was ingekakt op de plee werd midden in de nacht verzocht om te komen redden. Volgens getuigen reed hij met 200km per uur de Schijfsebaan af. Hij klaarde eigenhandig de klus zodat Schijf op het nippertje toch deel kon nemen aan het voor Schijf zeer succesvolle corso 2016.

 • Buurtschap Schijf (shirt Sander & Sander)
  Van het shirt van Schijf kun je niet anders dan héél vrolijk worden. Een buurtgenoot had overigens stiekem twee shirts met andere opdruk laten maken, 2 mannetjes kikkers, terwijl de rest van de buurt een mannetje en een vrouwtje had. Een heel subtiel verschil wat dan ook niet direct door de dragers werd opgemerkt.
 • Buurtschap Molenstraat
  Officiële shirt van de buurt
 • Buurtschap Laarheide (80’s shirt)
  Tof dat je met terugwerkende kracht alsnog een corsoshirt laat drukken voor een eighties feestje.
 • Buurtschap ‘t Kapelleke (Mega Windy)
  Het ontwerp komt volledig van Gianni en ondanks dat de wagen iets (naja, veel) minder geslaagd was, was het shirt wel super cool. We hadden twee versies van het shirt in de stijl van Mega Mindy: rose voor de meisjes en blauw voor de jongetjes (Mega Toby)
 • Laura van der Kloot-Jochems
  Omdat papa bij Wernhout en mama bij Helpt Elkander bouwt, maakt mama (Laura van der Kloot-Jochems) elk jaar voor haar kinderen van de twee corsoshirts  één corsoshirt. Daar zijn de kinderen altijd erg blij mee, en vinden daarom dat Laura van der Kloot-Jochems de leukste corsoshirts van corso 2016 heeft gemaakt.

 •  Dondersteen (Siem Rovers – Buurtschap Helpt Elkander)
  Geïnspireerd door de theatertechnieken op de grote wagen ‘Menskracht 12’ had deze kleine corsobouwer een mooie eigen (en werkende!) donderbak gemaakt.
 • We zijn hem kwijt (Bart Antonissen – Buurtschap Tiggelaar)
  Helemaal zelf verzonnen, gebouwd en rondgetrokken. Dat er geen/heel weinig bloemen op de wagen zaten was volgens de jury de reden dat deze creatie buiten de prijzen viel. Natuurlijk, het is kinder(bloemen)corso, maar aan de vele enthousiaste reactie vanuit het publiek was toch duidelijk dat dit wagentje veel bewondering oogste. Helaas was ook een veelgehoorde kreet dat deze jongeman dit nooit zelf gemaakt kon hebben. Laat deze vent nu gewoon heel handig zijn en van zijn papa afgelopen winter (en natuurlijk in de tent deze zomer) al hebben leren lassen. Dat stukje deed hem natuurlijk wel iets, want aan kindercorso meedoen en niet zelf bouwen? Dat kan in zijn ogen niet. Natuurlijk heeft hij een super laatste kindercorso gehad, deze award zou wel de kers op de taart zijn. 😉  Daarnaast heeft hij, om het beeld compleet te maken, samen met zijn zusje, bedacht dat het ontsnapte beest onder de naam
 • Speciaal transport (Buurtschap Wernhout & Buurtschap Klein-Zundertse Heikant)
  Speciaal transport was geïnspireerd op de winnaar van dit jaar. Compleet met bouwhelmen en spanbanden gaven zij een eigen draai aan dit thema.
 • Kikkerverrassing (Buurtschap Schijf)
  Robbe Renkse en Kris van buurtschap Schijf bouwde, geïnspireerd op ‘Valse Hoop’ de wagen ‘Kikkerverrassing’.
FEESTBEEST
 • Edgar van Zundert – Buurtschap Wernhout
  Edgar van Zundert a.k.a. Settie a.k.a. is sinds jaar en dag fanatiekste lasser in de tent van buurtschap Wernhout. Hij is er eigenlijk altijd – en mooier nog – hij is ook altijd degene die ‘s nachts afsluit! Het is eigenlijk heel simpel: waar gezelligheid is, daar is Settie! Zijn pauwroep kan je al van verre aan horen komen en is inmiddels een begrip in Zundert. Hij is ook immer de initiator van Wernhoutse uitstapjes naar het corsocafe (en blijft ook steevast hangen ver nadat de punten uitgedeeld zijn…) wat in 2014 resulteerde in het winnen van de Corsocafe cup voor Buurtschap Wernhout. Als Settie aan het feesten slaat dan is dat ook altijd met het nodige geschreeuw, gespring en op-de-bar-gedans… gezelligheid staat altijd centraal!  Edgar is niet alleen een feestnummer maar eigenlijk gewoon een held in de tent van Wernhout en ligt aan de basis van fenomenen als „veldrijden!” (heel hard ‘s nachts met de fiets door de wei rausen en schreeuwen), Pauw bier (…en geen lauw bier!) en Pauwstralien trainingsjacken.
 • Joey Ritchie – Buurtschap ‘t Kapelleke
  Joey is van het type dat ‘s avonds niet naar huis kan en ‘s morgens dan niet in de tent is omdat tie ‘moe was’, maar later op de dag wel gewoon met een onwijze kater op de steigers blijkt te staan.  Corsong, barbecue, corsocafé, corsofeest, avondje tentbouwen: Joey is present. En met de kampioenschappen ‘bierdopje in de steigerbuis gooien’ won Joey regelmatig de prijs van het trakteren van een bakje bier. En Joey liet zichzelf niet kennen en leverde zijn zuurverdiende centjes mooi in om de buurtgenoten te trakteren op een goudgele rakker.
 • Vera van Beek – Buurtschap Tiggelaar
  Al vanaf jongs af aan in de tent te vinden, altijd hard werkend maar ook altijd in voor een feestje. Dit jaar heeft ze zich na de winst van Tiggelaar ontpopt tot een waar feestbeest en vaandelzwaaier.
EUREKA
 • Buurtschap ‘t Stuk
  Om de luchtbellen van de honden te produceren is er bij ‘t Stuk een speciaal oventje gebouwd, daar werden plexiglasplaten in verwarmd. Vervolgens moesten de plexiglasplaten worden gevormd tot bellen. Deze werden met behulp van betonnen mallen (ook zelf gemaakt) tot bel gevormd.
 • Buurtschap Schijf
  Dat gedoe met kitspuiten, dat moest toch wel makkelijker kunnen. Het team van Schijf vond uit dat de dahlia’s en het oppervlak ook konden worden bewerkt met bitumen spuitlijm. Dus alle dahlia’s werden gekont in een gaasbak gelegd en met één vloeiende beweging met de compressor bespoten. De dahlia’s bleven er ook beter door zitten op de wagen.
 • Gadgetcommissie – Buurtschap Veldstraat
  De gadgetcommissie van Veldstraat verzint ieder jaar weer een handige of ludieke gadget. Dit jaar hebben zij, naar een idee van commissielid Rob van Gils, tevens secretaris van het Bloemencorso Zundert, de sponsarm verzonnen. De sponsarm maakt met behulp van de ruitenwissermotor van uw auto, iedere achterruit weer blinkend schoon. Iedereen die de sponsarm voor het eerst ziet heeft toch wel een Eureka momentje!
 • Jan Goos – Buurtschap Tiggelaar
  Buurtschap Tiggelaar heeft dit jaar in het tikweekend een kleine 100 kisten bloemen gekleurd door diverse materialen in de bloem te wrijven. Hierdoor creëerden we een breder kleurenpalet en hebben we bloemen ontwikkeld die een bruine/oker achtige kleur kregen. We hebben voornamelijk safe shot, petra’s wedding en doris duke gebruikt. Daar hebben we cacao, kaneelpoeder en verschillende kleuren voegmortel aan toegevoegd om een nieuwe kleur te ontwikkelen.  Na dit twee dagen met de hand te hebben gedaan vond Jan het proces maar tijdrovend en bedacht een manier waarop het sneller zou moeten kunnen. Jan kwam met het idee om een betonmolen te gebruiken voor het kleuren. Na wat testen kwam hij erachter dat als hij nou eens een emmertje bloemen met twee bekertjes kaneelpoeder in een betonmolen stopt. Deze een minuut of 3 laten draaien, er dan uit te halen en de bloemen te zeven waardoor het overgebleven kaneel hergebruikt kan worden, het tempo flink omhoog kon. Hierna hoefden de gekleurden bloemen alleen nog maar gestoken en in gaasbakken gelegd te worden voordat ze op de wagen bevestigd konden worden en konden we veel sneller bloemen kleuren dan de dagen ervoor.  Mede door de uitvinding van Jan hebben we in alle rust de juiste hoeveelheid bloemen gekleurd en waren we zaterdagavond rond 22:00 uur klaar met het kleuren van bloemen. Alle tinten waren naar behoefte gemaakt en de voorraad was ruim voldoende om de wagen mee af te maken en af te werken.

De genomineerden  / kanshebbers in categorieën waarop niet gestemd kan worden:

(in willekeurige volgorde)

 • Windkracht 12 – Buurtschap Helpt Elkander
 • Valse Hoop – Buurtschap Schijf
 • Gevaarlijk Transport – Buurtschap Tiggelaar

(in willekeurige volgorde)

 • Marit Bekers
 • Matthijs Verdaasdonk
 • Patrick van Ostaaijen
 • Jos Jochems
 • Marty van de Wouw