De Nominaties

De genomineerde voor de Corsief Awards 2017 zijn:

 

 • Ineke Verpalen – Buurtschap Rijsbergen
  Ineke heeft de week voor corso, door een ongelukkige val van de derde naar de tweede steiger, haar enkel op twee plaatsen gebroken. Hierdoor heeft ze haar zo geliefde corso in een rolstoel mee moeten maken.
 • Roel Hereijgers  – Buurtschap Laer-Akkermolen
  Roel Hereijgers is genomineerd omdat hij het verschil tussen kantelen en laten zakken van de laadklep nog moest uitvinden.
 • Johan Oostvogels – Buurtschap De Markt
  Johan Oostvogels van buurtschap Markt doorboorde zijn oorlel met een betonijzer die hij de dag ervoor zelf aan de wagen gelast had. Maar liefst 13 hechtingen moesten er in.  Ondanks dat was pechvogel Johan weer heel snel in de tent en ging hij op een veilige plaats gereedschap repareren.
 • Joris Jochems & Mathijs Verdaasdonk – Buurtschap Klein-Zundertse Heikant
  Begin juli heeft er in de corsotent bij de Heikant een processierups in een lashandschoen gezeten. Deze rups heeft brandhaartjes in de lashandschoen achter gelaten. Mathijs heeft vrolijk de hele avond met de lashandschoen gewerkt, maar de gevolgen bleken pas later. De volgende avond werkte Joris met dezelfde lashandschoenen , ook de hele avond.  De gevolgen waren vrij heftig. ‘Dit soort jeuk heb ik nog nooit meegemaakt’ zei Joris. Een gezwollen arm met honderden blaartjes, slapenloze nachten en zoveel jeuk dat het gewoon pijn doet waren het gevolg. Hierdoor konden de fanatiekelingen ook niet corsobouwen. Koelzalf en ijs waren enigszins het redmiddel, maar wat hebben ze afgezien. Toen ze wisten dat de infectie vanuit een lashandschoen is ontstaan zijn alle gebruikte lashandschoenen weggegooid en nieuwe handschoenen in gebruik genomen. Pas na ongeveer twee weken (!) was de meeste jeuk weggetrokken.

 • Corina van Dijk – Buurtschap Schijf
  Corina is bestuurslid van buurtschap Schijf en zet zich in waar nodig.
  Als er vrijwilligers gezocht moeten worden voor nevenactiviteiten waarmee iets verdiend kan worden voor de buurtschap zit zij erachteraan en zij is zelf in bijna alle gevallen één van die vrijwilligers. In de catering draait ze overuren. Daarnaast wil ze absoluut aan de wagen ook haar steentje bijdragen.  Afgelopen jaar heeft ze tussen het werk in de keuken en achter de schermen door in een grote ketel een modder-koffie soep gebrouwen. Daarmee kregen onze kostuums kleur (en geur). Deze onvermoeibare buffel met een enorm verantwoordelijkheidsgevoel verdient wat mij betreft een award!
 • Dennis Ruijzenaars – Buurtschap Wernhout
  Dennis Ruijzenaars is met afstand de meest radicale corsobouwer die er in de Zundertse corsotenten rondloopt. ALLES, maar dan ook echt ALLES moet wijken voor buurtschap Wernhout. Waarschijnlijk is hij bij veel buurtschappen bekend om zijn beroemde uitspraak: ‘’winnen is belangrijker dan meedoen!’’, die hij zo ongeveer dagelijks over de daken schreeuwt. Dennis is een manusje van alles die geen klus uit de weg gaat. Een mooi voorbeeld hiervan is het slijpen van 200 meter strontband voor de wagen ‘bedreigd’. Dagenlang moest hij op de bank slapen, omdat de stank die hij bij had niet te harden was. Dennis draait er zijn rug niet voor om, want: ‘’alles voor de buurt’’. Z’n baan, vriendschappen en zelfs zijn relatie zet hij op het spel om het hele jaar met Bloemencorso bezig te kunnen zijn. Hij last, bouwt steiger, bouwt vloeren, is in de weer met tempex, slijpt strontband en bouwt nóg meer steiger totdat hij er bij neervalt. Om vervolgens de dag erop weer als eerste in de tent te zijn. Zulke buffels, met schoenmaat 49, worden er tegenwoordig niet meer gemaakt. Het is een zeldzame in z’n soort en die moeten gekoesterd worden, dus daarom verdient juist Dennis Ruijzenaars deze award!

 • Demis van Loenhout  – Buurtschap ‘t Stuk
  Demis heeft zich al 18 jaren tomeloos ingezet voor buurtschap ‘t Stuk, waarvan 12 jaar als voorzitter. Hij heeft bijgedragen aan de mooie prijzen die de buurtschap heeft behaald waarvan als hoogtepunt de eerste prijs met Astronauten. “Wat een jaar, wat een jaar” waren zijn fameuze woorden toen.
 • Jan van Opstal – Buurtschap Raamberg
  Na een lage opkomst van bouwers in het begin van het seizoen liep Raamberg achter bij de bouw van de wagen. Jan motiveerde iedereen om te komen. Hij ziet het positief in, en straalt uit dat alles goed komt. Hij regelt ook veel voor de buurt ookal is zijn vrouw momenteel zwanger. Hij heeft zijn hart op de goede plek en is goed voor alle leden van Raamberg.
 • Frank de Bakker – Buurtschap Laarheide
  Frank is gedurende het bouwseizoen vaak in de tent te vinden en doet allerlei taken. Zo is hij vaak betrokken bij de constructie, beweging maar ook het plakken en tikken van de wagen. Gedurende een avond loopt hij vaak even een rondje om een praatje te maken. Hij zorgt dat iedereen zich thuis voelt in de buurt. Feestavonden in de tent of met het corso slaat hij niet over, meestal is hij op de dansvloer te vinden. Zo verloor hij met de corsong nog een glas uit zijn bril en liep hij vorig jaar met corso in een roze jurk rond.
 • René Renne – Stichting Bloemencorso Zundert
  Als voorzitter veel moeilijke keuzes en gesprekken moeten houden, zonder dat de storm in een orkaan oversloeg. De club weer met de neuzen dezelfde kant op gekregen met een prachtig corsojaar als afsluiting van zijn korte periode als voorzitter, maar als bestuurslid heeft hij de jaren daar aan voorafgaand veel gezaaid waar we nu nog steeds van oogsten. Een échte corsoman die zich op de achtergrond meer heeft ingezet dan dat iedereen kan bedenken.
 • Gijs van de Sande – Buurtschap Schijf
  Gijs is voorzitter vanaf het eerste uur en zowel voor als achter de schermen actief. Zo is hij betrokken bij het voorbereiden de benodigde vergunningen voor de bouwplaats,  de nieuwe tent , het bloemenveld, het veiligheidsplan, figuranten enz enz. Tijdens het bouwproces is Gijs met regelmaat in de tent te vinden en houdt hij het bouwproces nauwlettend in de gaten en is inzetbaar waar nodig. Ondanks zijn drukke bezigheden met zijn eigen bedrijf, steekt hij erg veel tijd in onze buurtschap en dat verdient een award!!
 • Chantal Dielis – Corso Valkenswaard
  Na  vijf corso’s had Chantal Dielis in 2016 haar voorzittershamer definitief overgedragen. Het liep nét even anders. Haar opvolger bracht niet wat het Valkenswaardse corso nodig had en op de vooravond van het nieuwe corsoseizoen werd ze terug gevraagd. Gestructureerd en met oog voor alle menselijke kantjes stelde ze orde op zaken, zette ze de lijnen uit en liet bestuursleden en buurtschappen boven zichzelf uitstijgen. In 5 maanden deed ze wat nodig was om Corso 2017 en het feestje van de Efteling tot een groot succes te maken. Alles onder het motto: corso  maak je samen!
 • Kevin Jansen – Buurtschap Helpt Elkander
  Kevin is sinds dit jaar voorzitter en heeft zich in korte tijd ontpopt tot de voorzitter die de buurtschap op dit moment nodig heeft: zeer sociaal, intelligent en meedenkend. Omdat hij zelf tot de jongeren in de tent behoort weet hij precies wat er leeft onder die enorme groep jeugd, zonder daarbij de oudere bouwers en veldploeg uit het oog te verliezen.

 • Ankica Hendrick & Joris Martens – Buurtschap Rijsbergen
  Tijdens de bouw van de wagen van Rijsbergen veroorzaakte ontwerper Aaron Boot een brandje. Dankzij de reactiesnelheid van Joris Martens en het heldhaftige optreden van Joris en Ankica kon de schade binnen de perken worden gehouden.
 • Danny Jochems – Buurtschap Wernhout
  Achter de schermen is er jaar in jaar uit één man die de hele Buurtschap Wernhout boot drijvende houdt, en dat is Danny Jochems, steevast onze redder in nood. Vraag hem niks over de wagen, want daar gaat ie niet over, maar verder zorgt hij al sinds jaar en dag dat alles in de loods en tent er netjes bij ligt. Als voorzitter facilitair is hij mede verantwoordelijk voor het onderhoud van al het materiaal, en stond hij aan het roer van nieuwe aanwinsten in de loods in de vorm van een gloednieuwe zoldertrap, en de legendarische langbegeerde koelcel. Als „chef steiger” is hij verantwoordelijk voor de veiligheid in de tent en heeft met zijn sublieme steigerbouwkunsten al menig gevaarlijke situatie vakkundig verijdeld. Valt de stroom uit in loods en tent? Collectief wordt Danny om hulp geschreeuwd en binnen notime ronken de lasapparaatjes weer als nooit tevoren. In het tikweekend nog werden de steigernanny’s gekscherend omgedoopt tot steigerdanny’s en de toevoer van kisten dahlia’s liep nog nooit zo gesmeerd. Onze Jochems heeft er al een heel corsoleven opzitten, maar is nog lang niet uitgebloeid. Daarom verdient onze redder in nood een award!!

 • Buurtschap Raamberg (Daan de Koning)
  Van diverse kanten ontvingen we een nominatie voor het corsoshirt van Raamberg. Tijdens het corsofeest waren er zelfs buurtschappen die er een challenge van gemaakt hadden wie er het eerste een shirt van Buurtschap Raamberg bemachtigd zou krijgen.
 • Buurtschap Poteind (Brian Boot)
  De ontwerper van Laarheide (Brian Boot) ontwierp een shirt voor buurtschap Poteind. Een stoer shirt dat in contrast staat met de schattige kannetjes, borden en kopjes op de wagen.
 • Corso Valkenswaard
  Corso Valkenswaard had als thema 65 jaar Efteling in bloemen. Het bestuur van het corso stak zich daarom in shirts met de tekst ‘En ze bouwden nog lang en gelukkig’. Het spannende sprookje liep toch nog goed af.

 • Buurtschap Molenstraat 2 weken later (Seppe Grauwmans, Sam Raats Lars van Laerhoven – Buurtschap Molenstraat & Poteind)
  Hoe zien de boodschappen van molenstraat er na twee weken uit? De pap is op, de ketchup ook. Tomaten zijn gesneden, wasmiddel is bijna op en het blokje kaas en het steeltje van de paprika is nog over.
  Corsief ontving maar liefst vijf nominaties en een groot aantal reacties op facebook voor deze kindercorsowagen.
 • Op handen gedragen… onze Oranje Leeuwinnen (Buurtschap De Berk, Klein-Zundertse Heikant, ‘t Stuk, ‘t Kapelleke, Laarheide, Poteind, Molenstraat, Laer-Akkermolen, Raamberg en Tiggelaar.)
  Met een knipoog naar het WK damesvoetbal en buurtschap Schijf: Op handen gedragen. Lachen al die stoere jongens met een meisjes pruik op!
FEESTBEEST
 • Jeffersen Kouters – Buurtschap Poteind
  Binnen de leukste en gezelligste buurt van Zundert, oh wacht….. dat zegt iedereen natuurlijk … Binnen Poteind (natuurlijk) is er een jonge bouwer die deze award écht MOET winnen! Altijd vrolijk en in voor een geintje, maar helpt waar nodig in de tent en wil in de toekomst heel graag sturen tijdens de optocht!! Jeffersen Kouters ís al hét feestbeest van Poteind 😉 en hopelijk ook voor de rest van Zundert!
 • Pascal Surewaard – Buurtschap Helpt Elkander
  Dat je niet per se piepjong hoeft te zijn om nog iedere avond de boel op stelten te zetten bewijst Pascal Surewaard van buurtschap Helpt Elkander. Zodra de tent er staat doet hij 90% van zijn bouwavonden als laatste de deur dicht, bij voorkeur ergens tussen 3 en 5 ‘s ochtends ook al is het dinsdag. Op vrijdagen in augustus neemt hij zich steevast voor om NIET naar het Corsocafé te gaan, wat er altijd op neer komt dat hij toch gaat, meestal met een gezelschap waarvan de gemiddelde leeftijd halverwege die van hem ligt, wat hem er overigens niet van weerhoudt net zolang te blijven tot er punten gepakt zijn bij de ‘Wie doet de deur dicht’-competitie. Op corsozondag en -maandag is hij het die er als eerste verkleed (of toegetakeld…) bijloopt en als het feest in de tent of bij Belle Vue is afgelopen zoekt hij net zo lang naar een after tot hij pas bij het krieken van de dag weer naar huis hoeft. Dus stem feestbeest nummer 1, stem Pascal!
 • Jens Arnouts – Buurtschap Schijf
  Jens is bij elk feestje van de buurtschap aanwezig en is een hele gezellige om mee te feesten en een pilske mee te drinken. Ook neemt Jens het voortouw om met meerdere bouwers naar het corso café te gaan en daar dan tot zo laat mogelijk te blijven. Na een paar uurtjes slapen is hij dan weer in de tent te vinden om te bouwen. Ook bij de corsong is Jens sinds twee jaar één van de deelnemers en maakt er dan samen met Raymond een super mooie act van. Tijdens corso is Jens tot zo laat mogelijk in de feesttent te vinden en gaat zelfs met bijna geen stem op corso maandag optreden bij Den Zoete Inval. Opgeven is geen optie voor Jens. Daarom verdient dit feestbeest een Award!
EUREKA
 • André Jochems – Buurtschap ‘t Stuk
  Bij buurtschap ‘t Stuk werden twee gekoppelde panelen aan de rechterzijde van de kop met een motor aangedreven, door het gewicht zakte deze in het tikweekend steeds terug. Met de briljante technische ingeving van André Jochems corsozaterdagavond rond 10 uur kreeg buurtschap ‘t Stuk de beweging toch werkend zoals de bedoeling was. Door een palletje met een veer te installeren, werkte alles weer naar behoren.  Een goed Eureka moment komt nooit te laat.
 • Draaiklem Draaimolen – Buurtschap Laer-Akkermolen
  Ieder jaar is het team van Laer Akkermolen in voor een nieuw Eureka moment. Zo lang de uitvinding vernieuwend is, gemaakt van materiaal uit de tent en een goede avond oplevert staat het garant voor een leuke avond én honderden likes of facebook. Dit jaar: De draaiklem draaimolen.
 • Bouwgroep Symboliek – Sint Jansklooster
  De bruine posttape is ook in Sint Jansklooster een materiaal waar graag mee wordt gewerkt. Om gemakkelijk en snel crafttape (postzegelpapier in onze volksmond) nat te maken en af te scheuren bouwden zij hun eigen tape dispenser.
 • Heikant Workout – Buurtschap Klein-Zundertse Heikant
  Bij de Heikant vinden ze dat ze wel een workout kunnen gebruiken. Daarom wordt er van alles in het werk gesteld om mensen uit de sportschool in de tent te houden. Alles voor het corso!

De genomineerden  / kanshebbers in categorieën waarop niet gestemd kan worden:

(in willekeurige volgorde)

 • Op handen gedragen – Buurtschap Schijf
 • Weefsel – Buurtschap Stuivezand
 • Bedreigd – Buurtschap Wernhout

(in willekeurige volgorde)

 • Marit Bekers
 • Martijn Bastiaansen
 • Joris Jochems
 • Barry Joosen
 • Kees Oomen

Klik hier om naar de stempagina te gaan.